Rönninge Delibutiks blogg

Börja fredagsmysa tidigt

Redan på torsdagseftermiddagen (läs i dag, typ nu) kan du smygstarta fredagsmyset. Mitt nya koncept AW håller på att sätta sig.

Jag har en god vän som säger att han alltid tar ut all glädje i förskott, eftersom man aldrig vet vad som händer sen. Så kan man tänka kring helgen, tycker jag. Börja redan på torsdagen, vet ja! Så har man fått ut någon glädje även om helgen skulle bli full av städning, barnskrik, däckbyte och annat som gör livet mindre glatt. 

Mitt AW – det som hustrun kallar happy hour fast hon inte får – äger rum torsdag 15:00 till 17:30 och fredag 15:00 till 17:30. Köper du ett glas vin bjuder jag på lite ost och oliver.

Det där att konceptet håller på att sätta sig, kan du ta med en nypa salt. En sak har jag lärt mig, och det förkortas TTT. Things Take Time. Så jag kommer nog att påminna om torsdags- och fredags-AW framöver.

Ses!
 

12 april 2018


Skriv kommentar

Trevligt, håller med om att fira i förskott. Vi ses på Delin.

Postat av Karin den 13 april 2018

Kungarna bland ostar och viner

På lördag ska jag visa upp mina kunskaper om ost- och vinsmaker. Jag har pluggat ordentligt, kan hustrun intyga. Vill du vara med, finns det två platser kvar.

Tanken är att kombinera olika smaker på ost och vin och få fram en perfekt harmoni. Jag är så stolt över mitt upplägg på lördag, att jag har bestämt mig för att avslöja det redan nu. Så här ser det ut: 

Vi börjar med Brillat-Savarin, drottningens favorit, en mjuk och härligt krämig vitmögelost gjord på grädde. Den kombinerar vi självklart med ett glas champagne.

Sen går vi över till kungen av ostar (fast vilken som ska få det epitetet är omdebatterat), Comté. En stor och stadig alpost gjord på massor av mjölk från kor som betar på sluttningarna. Den får sällskap av en chardonnay.

Så kommer den spanska tremjölksosten (alltså ko, get och får) los Cameros från Rioja, som vi förgyller med vin från samma region. Seriöst. Inget knussel här.

Gruyère Vieux Chaudron, kungen av ostar (jag sa ju att det finns flera tronpredententer), kommer sen. Också det en alpost, ganska lik Comtén, men med mindre stallsmak. Lite elegantare. Vad passar bättre till den än kungen av viner? Barolo så klart. Piemonte ligger ju faktiskt vid foten av alperna.

Till slut en grönmögelost lagrad i vin, Rosso imperial, en italienare som gladeligen utmanar de franska grönmögelostarna. Till den en sherry.

Vill ni veta mer om de exakta vinerna? Då får ni anmäla er till provningen. Eller köa till nästa.

Ses!
 

22 mars 2018


Skriv kommentar

Tack Steve! Ses på lördag då rå

Postat av Lil den 22 mars 2018

välkomna, bra med många kungar ;)

Postat av steve den 22 mars 2018

Boule-kungen och jag kommer gärna!

Postat av Lil den 22 mars 2018

Låter mycket trevligt men kan tyvärr inte komma.

Postat av Lena G den 22 mars 2018

Lugna dagar ger nya idéer

Man ska passa sig för vad man önskar sig. Minns ni när jag oroade mig för att gästerna trängdes? Igår hade jag 237 kr i kassan. Hustrun fnissade skadeglatt, trots att jag bedyrade att det var tillfälligt.

Det är inget fel på lugna dagar. Ellen och jag fick en chans att slå våra kloka huvuden ihop och planera. Bland annat kom vi fram till följande: 

• I dag, på Internationella kvinnodagen, serverar vi gumröra i delin till ett glas bubbel. Finns ingen anledning att missa en anledning att fira.

• I morgon, fredag, är det premiär för vårt nya koncept, AW. Mellan kl 15 och 17:30 får man två ostbitar och några goda oliver om man köper ett glas vin eller alkoholfritt alternativ. ”Jaha, ska vi börja med happy hour nu”, fnös hustrun när jag presenterade detta för henne. Men nej. Det passar inte vårt etablissemang. Priset för vinet är det normala, bara det att det ingår lite tilltugg också.

• Jag har några lediga platser på grappaprovningen på lördag. Grappaexperten Ove Boudin har kommit upp från Gôtlabôrg för att leverera extra fina grappasorter.

Ses! 

8 mars 2018


Skriv kommentar

Idag - torsdag - javisst, välkommen Ludde

Postat av Steve den 8 mars 2018

Jag tar med mig husse och matte klockan fem om vi får ett bord som jag kan ligga under.

Postat av Ludde den 8 mars 2018

Hustrun syns på bibblan på måndag kväll

På måndag kl 18 kommer hustrun till Salems bibliotek för att prata om sin bok ”Gift med en yuppie”. Jag hänger med som moraliskt stöd. Och så är jag ju förläggare också.

Boken är en kärlekshistoria som utspelar sig under 80-talets galna tid, då plötsligt ”vanligt folk” kunde handla aktier och sälja dem snabbt. På nolltid kunde man bli rik – om man lyckades hålla i pengarna. Det kunde inte yuppien i den här boken. Eller kunde han? 

Jag tror det blir något i den stilen när hustrun håller låda på måndag kväll. Kom förbi biblioteket, vetja!

Fram till dess finns jag i delin, och troligen dyker hustrun och Öhman upp också.

Ses!


 

16 februari 2018


Skriv kommentar

Extra! Två platser kvar i pralinkonserten i morgon

Stoppa pressarna – i morgon är det pralinkonsert i Rönninge deli. En av vårens höjdpunkter i vårt etablissemang. Tre duktiga musiker spelar live medan vi andra njuter av musik, mat och vin.

Den här kvällen har varit fullbokad länge, men nu har jag fått ett återbud. Så skynda att boka in dig. 

Tack förresten till alla över huvud taget som ger återbud när de inte kan utnyttja sina bokningar. Det är guld värt både för mig och för gäster som står i kö. Mer sånt!

Ses i delin


 

13 februari 2018


Skriv kommentar

Vilken tid är pralinerkonserten imorgon? Jag och syrran kommer

Postat av Gerd Wallin den 13 februari 2018

En öppen fråga

Den här fredagskvällen har jag tvingats tacka nej till 14 gäster. Det känns galet. Något måste göras. Men vad?

Läs detta som en öppen diskussion om utbud och efterfrågan på sittplatser i delin. De tycks nämligen vara hårdvaluta för närvarande. Hur bereder jag mer plats på mina 48 kvm inklusive köket? Här är de möjligheter jag ser och som kunder har föreslagit.

1 ”Bygg ut”, säger många. Det enklaste skulle vara att glasa terrassen. Jag har frågat hyresvärdinnan som ställer sig positiv. Bara att göra en ritning och sen lämna in en bygglovsansökan, säger hon.

Det skulle å andra sidan kräva mer utrymme ”back office” och investering ibland annat fler kylar – förutom själva inglasningen. En ombyggnad får absolut inte äventyra den mysfaktor i delin som vi alla vill ha kvar.

2 ”Expandera till lokalen intill”, säger andra. Skitmysigt, tycker jag med. Men – lokalen är upptagen. Även det skulle kräva ombyggnad och investering i kök.

Punkt 1 och 2 innebär en risk för att vi skulle stå med högre kostnader men ändå få svårt att fylla upp med gäster vissa tider.

3 ”Inför två sittningar”, föreslår flera. Där står jag själv och väger just nu. Det är enkelt att genomföra, kräver inga investeringar och kan göras ogjort om det inte fungerar. Men jag oroar mig för att ni gäster skulle tycka att känslan av avkoppling skulle minska. Givetvis kan man köra med två sittningar vissa kvällar och fritt fram för långdrickning av vin andra.

4 ”Öppet längre” är ett fjärde förslag. Öppet längre på lördagskvällen och införa söndagskvällsöppet är ju en idé. Kräver ingen ombyggnad, däremot mer personal. Inte så riskfyllt, bara att stänga om gästerna uteblir. Men kommer gästerna verkligen på söndagen?

Vad tycker ni?
 

2 februari 2018


Skriv kommentar

Man kan nog bygga några kvadrat på baksidan, ovanför källaringången. Till vilken nytta vet jag inte.

Postat av Mats den 13 februari 2018

Sitt still i båten ...

Postat av den 8 februari 2018

Jag röstar på en kombo av 3 och 4 om en första sittning var 17-19.30 och en andra 19.30-22 skulle det vara toppen tycker jag!

Postat av den 8 februari 2018

Jag skulle köra på alternativ 4, utan tvekan. Minst risk och ingen jättestor ekonomisk investering. Dessutom den som är lättast att implementera och se snabb avkastning på... Genom att ha öppet till 21 på lördagar tror jag att du skulle nå ut till betydligt fler kunder och bli än mer attraktivt. Söndagar är jag lite kluven till dock... ;)

Postat av //Fotograf-Anna som saknar både dig och delin! den 5 februari 2018

1.Nej, terrassen är ju en tillgång på sommaren + investering.

2.Kanske första lilla rummet som gränsar till Delin?

3.Införa 2 sittningar på t.ex. det första båset med 4 platser, men obegränsat på övriga-då får man välja?

4.Söndagen tycker vi du skall vila!

Postat av Hälsn Ylva, Lasse o Trulsa den 4 februari 2018

Bygga ut?

JA, en inglasad del för att öka platserna vore toppen tycker vi. Tror du kan fixa mysfaktor där också och när du har ”provningar” finns det ändå plats för gäster som inte deltar i dom.

Två sittningar?

Näääää, minskar mysfaktorn när man inte får sitta kvar om/när man vill.

Öppet längre?

Ja, i allafall på fredagar och lördagar vore ju bra men vi tror inte på söndagsöppet

Hälsningar Ragnhild och Anders

Postat av den 3 februari 2018

Ludde

Postat av Jag tar gärna med mig husse och matte vilken tid som hels - och vilken dag som helst. Någon utbyggnad behövs inte för våran del. den 2 februari 2018

Nu har jag släppt vårens event

Igår rasslade det till i mailet när jag släppte vårens evenemang i delin. Jag visste inte att borde ha gjort som PR-folket: Först tala om att jag skulle släppa programmet, sen göra det och sen tala om vad jag har gjort. Men det finns platser kvar på allt!

Under fliken ”Evenemang” på www.delibutik.se ser du allt jag har planerat. Hustrun är entusiastisk, även om hon tittar förvånat på mig när jag säger att det förmodligen dyker upp ett engelskt (!!) bubbelvin på bubbelprovningen den 28 april. Men något måste engelsmännen göra för att hålla sig populära även efter brexit.

Vicke fall – ett par riktiga nyheter bland provningarna är barolo, kungen av viner. Hustrun har beskrivit sitt första möte med detta vin i vår bok ”En öppen affär”. Det kommer från Piemonte och är något i särklass.

Vi börjar redan den 27 januari med romprovning, sen fortsätter vi med provningar blandat med konserter hela våren. Pralinkonsert med våra tre musiker på Alla hjärtans dag (en klassiker) och så avslutar vi i maj med tango!

Under tiden kommer Rönninge Deli fylla tio år. Så lång tid har det faktiskt gått sen som hustrun och jag köpte Dånvikens delikatesser och började förvandlingen. ”Vi ger det ett par år, högst fem”, sa vi då.

Ses!
 

11 januari 2018


Skriv kommentar

Jomen Mats, vi finns kvar eftersom vi inte serverar lunch, pardoxalt nog...

Postat av Steve den 13 januari 2018

Kul att ni är kvar, synd att ni inte serverar lunch...

Postat av Mats den 11 januari 2018

Tryffel till nyår, någon?

Inget nyår utan tryffel på menyn under årets sista middag. Så tycker många, och jag har laddat upp.

Svart tryffel, vit tryffel, tryffelsalami, tryffelolja. Se där några delikatesser att förgylla nyårsmiddagen med. Allt finns på mina hyllor, så skynda fynda för från och med nyårsafton stänger jag delikrogen/butiken i en vecka. 

Jag har väl berättat om när hustrun och jag reste med några kunder till Piemonte? Jag tror det var första resan vi organiserade genom Rönninge Deli. På programmet stod ett besök på tryffelfestivalen i Alba, ett minne för livet. Man kunde köpa en lång rad helt vanliga rätter, sen kom en gubbe med stort och viktigt halsband ovanpå kavajen och hyvlade lite vit tryffel över ens tallrik. 33 euro, tack!

Hela festivalområdet doftade tryffel och det gör det även i skogen där tryffeln växer – har jag hört. Har inte varit där själv än. Man behöver visst en tryffelhund som kan gräva fram guldklimparna, och även om jag tror Öhman skulle klara det med glans, blir det för jobbigt att transportera honom till norra Italien eller södra Frankrike.

Transportproblemet lär för övrigt ha det som gjorde att grisarna en gång miste jobbet som tryffelletare. Svårt att få dem att hoppa in i bilen, ännu svårare att få dem att hålla sig lugna under färden. Dessutom lär de ofta ha käkat upp tryffeln själva. Hundar viftar på svansen när de har gjort ett tryffelfynd och nöjer sig med en bit torkad lever som ersättning.

En annan sak med tryffelsvinen lär ha varit att det var förbehållet männen att handha dem. Kvinnorna hölls på det sättet borta från den dyra svampen.

Vet inte vad jag ska tro om den historien. Förbehållet män att ha hand om grisar? Snarare var det nog så att damerna vägrade befatta sig med svinen. I stället utbildade de söta och trevliga hundar, och gick sen ut i skogen för att plocka den dyra svampen i lugn och ro.

Eller vad tror ni?


 

28 december 2017


Skriv kommentar

Sätt upp sommaren på väggen

Eller lägg den på bordet. Jag talar om Ulf Nilssons fina tavlor och bordsunderlägg med motiv från Bergviks brygga. Köp dem i delin! I morgon lördag är Ulf själv här och pratar om hur han har tagit bilderna.

Det finns vintermotiv också. Dem kan du sätta upp på sommaren, när du behöver svalka – man får inte vara dum. Det har faktiskt effekt, det vet jag för kunderna brukar på allvar tycka att det blir varmt och skönt inne hos mig när jag tänder tv-brasan. 

Apropå Ulf och hans bilder – han tar dem med enkla medel, det vill säga iPhone och iPad och han har tusentals följare på sociala medier. Bergviks brygga är nu känd vida bortom Rönninge.

Vicke fall – kom till delin i morgon lördag så kan du få rabatt på tavlorna (klapptips!) och samtidigt njuta av vår populära aperitivo. Just när detta skrivs är jag i färd med att fylla på förråden av cava.

Ses!
 

8 december 2017


Skriv kommentar


Tider 

onsdag och torsdag

16.00 - senast 21.00

 

fredag

14.00- senast 21.00

 

Lördag

13.00-18.00

LördagsAperitivo 
15.00-17.30

 


Söndag                         stängt
Måndag                        stängt
Tisdag                           stängt

Kontakt

 

Telefon: 08 532 522 68

maila gärna om vi inte svarar!!!

Email: 
steve@delibutik.se 

ingrid@delibutik.se

Adress:
Rönninge Torg 20
144 61 RÖNNINGE

Hitta hit  

 



Instagram


Delibutiken på Facebook