Rönninge Delibutiks blogg

Mys är min USP

Tror någon att det är ostbrickor och delibrädor jag säljer i Rönninge deli? Fel. Jag säljer mys. En trygg hamn för stressade. En avslappnad miljö med rutiga dukar och levande ljus. Det är vad jag har lärt er kunder i snart tio år. Nu gäller det att leva upp till det.

Två fredagar i rad har jag inte lyckats. Folk har stått som sillar på pendeltåget och väntat i evighet på sina ta hem-beställningar. Det har morrats. Det har knuffats. Det har vänts på klackar. 

Ellen och Manfred har lagt in en ännu högre växel än vanligt och skivat och skurit som hade de sex armar var.

Själv har jag rödblommig och svettig trängt mig fram med beställningar till sittande gäster.

Tycker ni att jag låter neggig? Ingen fara. I morgon är det fredag igen, och då kommer allt att vara annorlunda. Ta hem-kunder kommer att sms:a från tåget, så deras beställning ligger klar när de anländer. Alla sittande gäster har bokat sina bord i förväg. Över-disken-kunder inser att det blir svårt att just då stå och smaka sig igenom ostsortimentet.

Gud vad skönt det ska bli. Med ett leende kommer jag att bära fram Ellens och Manfreds brickor och brädor till borden. De har återgått till att ha två armar. Vinglasen kommer att glimma i skenet av de levande ljusen.

Välkomna!

• Fotnot: USP betyder Unique Selling Point. 

9 november 2017


Skriv kommentar

Grappa, orujo och märkliga praliner

Det var en underbar resa. 20 pers, nästan alla från Rönninge for till Baskien i helgen. Bland mycket annat fick vi smaka Spaniens svar på grappa – orujo.

Men det mest överraskande var ändå en chokladpralin som serverades som amuse bouche på en av krogarna. Alltså en liten förrätt före förrätten. Såg ut som en helt vanlig lite större pralin, täckt med mjölkchoklad, några saltflingor och lite nötkrokant. Man tog den, man bet i den och det tunna chokladskalet krossades. Då kom en första överraskningen – innehållet var kallt! Och otroligt mjukt och lent. Men vad smakade det? Kaffe, kanske mer choklad och så något alldeles, alldeles bekant. Men vad? Hustrun och jag tittade frågande på varandra. Ingen av oss kom på det. Medresenären Gunnar var den som knäckte gåtan: Gåslever! I samma ögonblick som han sa det, kände vi det också. 

”Nu vill jag ju ha en till”, sa hustrun. Men man fick bara en.

I går vaknade hustrun och jag i alla fall hemma i Rönninge efter denna smakresa, nu återgår allt till det vanliga.

Grappa är inte heller så dumt. Denna dryck som destilleras från de druvor som först har pressats till vin, har olika namn i olika vinländer. I Spanien kallas den orujo, i Frankrike marc.

På lördag provar vi grappa här i butiken. Det finns två platser kvar, så anmäl dig snabbt om du är intresserad!

Ses,
 

26 oktober 2017


Skriv kommentar

Dags för långkok igen

På onsdag kan du komma till delin och kura skymning samtidigt som du får dig ett mål sous-vidad högrev med madeirasås. Äntligen får man tända ljus!

Hustrun brukar reta mig för det där med ljusen. Om hon inte hindrar mig kan jag mycket väl få för mig att ställa fram levande ljus på midsommarbordet. Men nu är det höst, och då är det påkallat.

Onsdagsmiddagarna, som vi började med förra hösten, blev något av en succé så vi fortsätter. Inom kort kommer jag att ändra menyn, men så här i början känns det onödigt att ändra på ett vinnande koncept.

Jag kan också berätta om en annan succé: Den spanska osten los cameros, som är tillverkad av ett familjeföretag i Rioja av såväl get- som får- och komjölk. Den är skrubbad med olivolja och lagrad i grotta – så klart. Jag bara älskar den.

Det finns ett spanskt vin också, Malondro från den högaktuella landsändan Katalonien, är lagrad på ekfat. Beskrivs som fyllig, välstrukturerad och smörig med lång eftersmak. Får se vad du tycker.

Ses!
 

5 oktober 2017


Skriv kommentar

Bokrelease i delibutiken på lördag!

Nu har hustruns bok ”Gift med en yuppie” kommit på riktigt! Jag packade upp kartongerna i går. Kom till delin på lördag, köp ditt ex och skåla med oss!

Jag tänkte ersätta den vanliga aperitivon med denna begivenhet. Vi börjar kl 15. Ellen och jag bjuder på ett glas och lätt tilltugg, hustrun har pennan redo för signering. Boken säljs till specialpris.

Vad den handlar om? Det är en historia om en ung journalist som börjar jobba på Dagens Industri på 80-talet, just som vanligt folk börjar köpa och sälja aktier. Hon gifter sig med en person som börjar på Handelshögskolan och därefter blir mycket intresserad av hennes jobb.

Vi ses! 

21 september 2017


Skriv kommentar

Välkommen på releaseparty

Inte kommande lördag, men nästa – den 23 september, då smyglanserar hustrun och jag romanen ”Gift med en yuppie”, som vi ger ut på vårt eget förlag. Välkomna till delin och fira med oss! Det blir specialpris både på boken och aperitivon.

Vi har blivit lovade att få själva böckerna från tryckeriet den 19 eller 20 september, så jag hoppas allt klaffar. Den 28:e börjar bokmässan och då ska hustrun och jag stå där, berätta om vårt bokförlag och sälja våra böcker. Den förra boken ”En öppen affär” är ju mer aktuell än någonsin, åtminstone det kapitlet som handlar om hur vi blev av med den förfärliga salemsmarschen. Vi ska nog visa dem att bästa sättet att bli av med nazistdemonstrationer helt enkelt är att claima platsen och tränga ut dem. Var där! Det är vårt motto. 

Vicke fall – ”Gift med en Yuppie” är en roman som hustrun har skrivit och till skillnad från tidigare böcker handlar den inte alls om mig. Visserligen dyker det upp en mycket trevlig figur som heter Glenn mot slutet av historien, och kanske har han vissa likheter med mig. Men vad vet man – detta är som sagt en roman.

Vi ses! Antingen i delin eller på bokmässan i Gôtlabôrg.
 

13 september 2017


Skriv kommentar

Ses på Bokmässan!

Postat av Ilse den 21 september 2017

Spännande!!!

Postat av SusH den 13 september 2017

Som vi har väntat! Ska bli så spännande att läsa.

Postat av Lotta den 13 september 2017

Full fart igen

Efter några lugna dagar i delin är det nu full fart. Bokningarna står som spön i backen. På lördag är det Salemsdagen, och då räknar vi med många gäster hos oss. Håll tummarna för att solen skiner!

Nu har jag bestämt datum för provning av ost, grappa och champagne, det är att bara kolla här intill. Men anmäl dig snabbt, platserna brukar ta fort slut.

För övrigt håller hustrun och jag på och förbereder oss för bokmässan i Göteborg – det är nervöst må ni tro! Som tur är får jag hjälp att bygga montern av min ungdomskompis Pelle från Bästkusten. Han har byggt montrar åt Volvo tidigare, och bara det bästa är ju gott nog för oss.

Kaxiga som vi är åker hustrun och jag dit med två titlar och pressmaterial till en tredje. Den boken är just nu på att skrivas av en extern författare. Nu blir ni nyfikna, va?

Men låt oss beta av de stora evenemangen ett i taget. På lördag är det Salemsdagen med sedvanliga hoppslott, karuseller och marknadsstånd. Delin har vanligt lördagsöppet med aperitivo.

Vi ses!
 

24 augusti 2017


Skriv kommentar

Ses Ilse

Postat av Steve o Ingrid den 24 augusti 2017

Ilse

Postat av Blev lite ivrig, GÖTEBORG så klart! den 24 augusti 2017

Ilse

Postat av Om inte innan, vi ses i Götevorg den 24 augusti 2017

Stoppa pressarna

Vi river upp gamla planer och drar igång helt nya. Håll i hatten! Höstens romprovning förvandlas till grappa-dito. Helt galet, alltså.

Några av mina kunder, förmodligen de som har druckit det mesta ur romflaskorna när vi har haft romprovning, som tycker att vi kan byta spritsort nu. Och vem är väl jag att säga nej?

Vilka sorters grappa det blir är inte klart än. Ska konsultera dotterns svärfar i helgen, han är på ingång från Italien och grappa är hans grej. Och så finns det ju andra experter som jag kan konsultera. Glenn Strömberg, till exempel. Nej – glöm det förresten. Han är för stor och vi är för små.

Vicke fall – grappaprovning blir det. Tidpunkt kommer att meddelas senare, när hustrun och jag har lagt höstens provningsschema.

Det är mycket annat att stå i också. Sista helgen i september ska hustrun och jag stå på bokmässan i Göteborg under varumärket ”Malmström & Kindahl Bokförlag” och sälja våra böcker. Hustrun tänker då också debutera som romanförfattare. När du läser detta ligger manuset hos formgivare. 1 september trycks det. Nervöst är bara förnamnet. Varför en delihandlare ger ut en roman? Because we can!

Och sen är det oktober och då drar vi iväg med 18 kunder till San Sebastiàn och Bilbao. Då blir det äta av!

Ses!
 

11 augusti 2017


Skriv kommentar

Grappan låter intressant tycker vi!

Postat av Åke o Linnea den 18 augusti 2017

Spännande med roman och grappaprovning. Intresserad av båda, hoppas datumen stämmer för oss.

Postat av Lena G den 13 augusti 2017

Ilse

Postat av Om inte förr så ses vi i Göteborg  den 11 augusti 2017

Deliromaner låter spännande. Grappan överlåter vi till andra.

Postat av Ludde m fl den 11 augusti 2017

Nu öppnar vi!

I morgon öppnar vi delin klockan 16. Några av er vet redan om det, för jag har fått in en del bokningar. Under semestern har jag också tagit emot en del beställningar på catering. Så det är bara att köra igång!

Sen jag förvandlade plejset från butik till kvarterskrog, är det en del kunder som undrar om vi fortfarande har catering. Svaret är JA, det har vi. Välkommen med dina augustifester. Vi levererar. Fast inte kräftorna och inte surströmmningen. Vi håller oss till medelhavsdelikatesser.

Hustrun tycker det här året skiljer sig från andra, och det har hon rätt i. Jag har inte gjord en enda ombyggnad i delin under ledigheten. Det ni! Lokalen ser för en gångs skull ut precis som när semestern började.

Vilket innebär att jag har latat mig helt och hållet under båda mina veckor. Några dagar reste hustrun och jag till Trondheim för att se oss omkring, och där var det blött, kallt och blåsigt. Om någon undrar.

Ses!
 

25 juli 2017


Skriv kommentar

Sista lunchen före semestern

I morgon onsdag håller delibutiken öppet för lunch, men sen drar vi ner på öppettiderna. Nästa vecka åker hustrun och jag på semester i två veckor, men Ellen och Disa håller ställningarna första veckan. Så välkomna att sitta och mysa på terrassen!

Jag håller på och lägger en beställning på flankstek av pata negra. Bättre kött att lägga på grillen finns knappast. Det enda är att jag måste ha ihop ett antal, annars vill inte spanjorerna leverera. Så anmäl dig till mig så fort som möjligt – du som är intresserad.

Ses!
 

4 juli 2017


Skriv kommentar

Tyvärr så är pata negra köttet slut hos leverantören.

Postat av Steve den 5 juli 2017

Hej! Jag/vi är intresserade av flanksteken, hur mycket/lite måste man beställa?

Postat av Christer Claessson den 4 juli 2017


Tider 

 

Onsdag 22 nov; Fullbokat

 

onsdag och torsdag

16.00 - senast 21.00

 

fredag

14.00- senast 21.00

 

Lördag

13.00-18.00

LördagsAperitivo 
15.00-17.30

 


Söndag                         stängt
Måndag                        stängt
Tisdag                           stängt

Kontakt

 

Telefon: 08 532 522 68

maila gärna om vi inte svarar!!!

Email: 
steve@delibutik.se 

ingrid@delibutik.se

Adress:
Rönninge Torg 20
144 61 RÖNNINGE

Hitta hit  

 Instagram


Delibutiken på Facebook