Rönninge Delibutiks blogg

Det rör sig i hjärnkontoret

Ellen och jag har stora planer för våren, bara så ni vet. En del av dem kan ni läsa om här. Annat är ofärdigt, men sticker snart upp som krokusblommor ur snön.

Det ni kan läsa om här intill är vårens evenemang här i Rönninge deli. Ellen och jag räknar iskallt med att den här omikronhistorien snart har passerat. Så vi kör välkända saker som vinprovningar, champagneprovningar, skaldjursaftning och raclettekvällar. Och så en liten nyhet: Ginprovning! Det ska bli spännande. I går läste hustrun högt hur en tjock roman att whisky skänker värme åt den som dricker det, medan gin ger svalka. Vem vet?

Jag funderar på hur det nya huset på torget ska påverka delins veranda, den delen som vetter mot det som i dag är ett bygge. Blir det mer eller mindre sol? Varmare eller svalare? Får vi skydd mot de jobbiga kastvindar som haft sönder så många markiser? Vi har möjlighet att utöka terrassen både åt och höger och vänster och snart måste vi fatta ett beslut.

Jag vet att jag lovat hustrun att sluta med de ständiga förändringarna i delin, men måste man så måste man. Nu är in en ny ugn, två nya induktionshällar och ett stort nytt beredningsbord på väg in i köket. Varför bryr du dig om det? Undrar du säkert.

Jo, för det innebär att vi kan ha en bredare och mer flexibel meny. Ellen har ägnat vintermörkret åt att googla runt för att se hur andra restauranger gör och fått en hel del inspiration. Hon har hittat nya maträtter som skulle passa oss. Själv riskerar jag att bli bromskloss där, för jag vet ju att om vi gör allt för stora förändringar innebär det att något måste tas bort från menyn.

Varje vår brukar det nämligen dyka upp en eller annan kund som inte varit i delin på flera år, och som plötsligt blir sugen på något hen fick hos oss då. När jag då säger att tyvärr, det har vi slutat med – då gör kunden som katten i sagan om den lilla, lilla gumman: Springer till skogs och kommer aldrig, aldrig mer igen.

Smällar man får ta som småföretagare.

Ses!
 

21 januari 2022


Skriv kommentar

Det där låter bra. Men vi kommer oavsett!

Postat av LW den 22 januari 2022

Om man nu inte varit på Delin på flera år, hur mycket gör det då om man springer till skogs 

Postat av Dr Goblin  den 22 januari 2022

Jag håller med Ellen, det ska bli kul med lite nytt!

Postat av Kajsa den 22 januari 2022

Inte springer jag till skogs. Efter en liten suck av besvikelse tittar jag nyfiket i menyn och hittar en ny favorit! Men hoppas ju att nektarin-salladen kommer tillbaka när det är säsong!

Postat av Helene den 22 januari 2022

Vill så gärna att ni kommer igång. Låter spännande vad gäller Gin-provning bl a

Postat av Ilse den 21 januari 2022

Spännande!

Postat av Håcan den 21 januari 2022

Fem små granar väntar på att bli klädda

Nu har jag varit kreativ – eller rättare sagt Blomsterprinsessan har varit det. På delins terrass står fem små granar, nerstuckna i upp- och ned-vända krukor. Kommunens förskolebarn inbjuds härmed att dekorera dem.

Krukorna är desamma som i somras användes för att avgränsa delins uteservering mot torget. Men något måste de ju användas till även i vinter. Blomsterprinsessan Carina fick idén, jag skaffade små granar och nu står de där.

Problemet är ju att de är nakna, det måste åtgärdas. Undrar just vad som pågår i kommunens förskolor, så här före jul? Min gissning: Tillverkning av fler juldekorationer än hemmens julgranar kan härbärgera.

Härmed inbjuds därför alla förskolebarn som vill att förfärdiga dekorationer till delins fem små granar. Det är bara att klippa, klistra, trä på snören och komma hit och sätt dit dem. När som helst – delin behöver inte vara öppen.

Eftersom jag själv har två barnbarn som går i förskola i Salem, har jag i förväg testat denna idé på dem. Och de tände! Efter vad jag har hört är de taggade både på Blixten och Orkanen. Så kom igen alla andra barn – klipp, klistra och tindra. Snart är det jul.

Ses!
 

1 december 2021


Skriv kommentar

Det finns mer än bara delin i Rönninge

Rönninge delin har gett mig många nya vänner och god gemenskap här i vår by. Jag får ofta intrycket att vi är en viktig del av samhället, och det är en trevlig känsla. Den går att utveckla, tillsammans med andra. John Berglund, till exempel. Han har vidare vyer än vad jag har.

John Berglund, kocken som tidigare drev restaurangen på Villa Talliden, har många strängar på sin lyra. Just nu grunnar han på att sätta upp ett projekt han kallar Växthus Salem. Det går ut på att alla kommuninvånare som vill kan vara med och utveckla olika former av lokal odling och miljöarbete. En slags vidareutveckling av hans idéer från Talliden, då han lagade mat på grannens grönsaker och plockade svampen i skogarna här i kring.

Nu vill han att fler ska samlas, bidra med sin kunskap, sin odlingsplätt och sina grönsaker, frukter och bär. Jag är helsåld på idén – inte för att jag kan något om odling, men för att det är roligt att lära sig nya saker och att det skulle kännas bra att använda Salem-odlade grönsaker på mina pizzor i delin. Dessutom passar Johns idé som hand i handske ihop med delins devis: Där främlingar bli vänner.

Skulle du också vara intresserad av att delta, lära känna nya människor, få ny kunskap och en i största allmänhet mer meningsfullt tillvaro, hör av dig till John genom att svara på hans enkät. Syftet med den är att sondera intresset och knyta kontakter.

Enkäten hittar du här: klicka
 

10 november 2021


Skriv kommentar

På fredag testar vi att hålla öppet till 22

Ni är många som sagt ni skulle vilja att delin höll öppet lite längre på kvällarna. På fredag kör vi ett test och har öppet till 22.

En del krögare är unga och hungriga, själv tillhör jag kategorin gamla och törstiga. Nej – jag skojar bara. Delvis. Men faktum är att det här med öppettider i delin är något av en åldersfråga:

• Jag har fyllt 65, är trött på kvällarna och vill gå hem.
• De flesta som jobbar här är unga och visserligen pigga, men har skola att gå till nästa morgon.
• Det finns två undantag från detta: Eva som jämngammal med mig – så vi två bildar klubb. Och så har vi Ellen, den enda som är ung, rask och jobbar heltid.

Det är tack vare Ellens sambo Kim, tillika fritidsbartender, som vi ska prova att gå våra kunder till mötes och hålla öppet till 22 nu på fredag. Då kommer Kim till delin framåt kvällen för att blanda goda drinkar. Det finns några platser kvar att boka, om du är intresserad.

Till dess tänker jag bygga om baren en aning, så att Kim kommer till sin rätt. Och numera får man ju idka gammalt hederligt barhäng igen, om man är fullvaccinerad, det måste ju firas.

Fungerar det med att ha öppet till 22, kanske vi fortsätter att utöka successivt fram igenom. Vi får se.

Ses!
 

2 november 2021


Skriv kommentar

Berget och stranden

Mitt i alltihop pajade espressomaskinen. Men det är lugnt – nu har jag köpt en ny av ett företag med rätt logga, rätt namn och rätt adress. Trodde jag.

Lugn, bara lugn. Det är verkligen inget fel på vare sig maskinen eller företaget som sålde den. Det var vår bagare Sanna som rekommenderade mig att gå till Monteriva i Hammarby Sjöstad. Där finns ett stort urval av blänkande espressomaskiner samt en man som heter Ali som genom åren har gett henne vederhäftiga råd.

Efter att själv ha talat med Ali tog jag med mig hustrun som moraliskt stöd och så bar det av till Hammarby sjöstad för att hämta maskinen. På en bakgata såg vi skylten, med en röd rektangel som vagt påminde om delins logga. Det verkade ju bra.

Väl inne i Monterivas lokaler fanns ingen Ali, men väl en lång svensk i nedre medelåldern. Kostymbyxorna nådde inte riktigt upp över den begynnande magen och i den vita skjortan glipade varenda knapp. Så skulle ingen italienare visa sig på jobbet, tänkte vi.

Men kromet blänkte och trots att glipmannen försökte få mig att satsa på en större och dyrare espressomaskin än Ali rekommenderat, bland annat efter att hört vilket kaffe vi använder och hur många gäster vi har, stod jag fast vid mitt beslut. Glipmannen var snäll och bar ut maskinen till bilen.

Hemma på kvällen kom den italienska svärsonen på besök och jag berättade om dagens inköp.

”Monteriva”, fnös svärsonen. ”Inte särskilt italienskt”.

Hur så? Då berättade svärsonen att företaget hade startats av en helt vanlig svensk med efternamnet Bergstrand. Berg = monte, strand = riva enligt Norstedts lilla italienska ordbok. Det var där han hade hittat namnet. Hur svärsonen kände till detta förtäljer inte historien.

Först kände jag mig lurad. Hade jag gått på en fint? Sen tänkte jag på att espressomaskinen nog ändå var italiensk, dessutom fungerar den utmärkt. Därefter kom jag att tänka på att även min logga är utformad i syfte att föra mina kunders tankar till Italien. Eller Frankrike.

Vem som ritat min logga? Den italienske svärsonen, så klart. Han är grafisk designer.
 

26 oktober 2021


Skriv kommentar

Lw, kreativt, ngt att tänka på :)

Postat av Steve den 28 oktober 2021

Du kanske skulle kalla dig Steve Ruscello di Minerale. Kunde vara fint.

Postat av LW den 26 oktober 2021

Höstens evenemang är klara, med en hake

I höst blir det vinprovning och andra aktiviteter igen i Rönninge Deli. Men exakt som det var före corona blir det inte, i alla fall inte ännu. Ellen och jag är försiktiga generaler.

En anledning till att vi kunnat ha öppet under hela pandemin är att vi har varit noga med att följa restriktioner. Begränsat antal gäster, långt mellan borden, handsprit på plats.

Men vi tvingades ställa in en del populära evenemang, som lördagarnas vin- och romprovningar. Nu tar vi upp dessa aktiviteter igen. Det blir skaldjursaftnar, rom- vin- och champagneprovningar, raclettekväll. Datum och tider finns på hemsidan, och man bokar genom mail till steve@delibutik.se. Och bara på det sättet.

Haken då? Vi tänker även fortsättningsvisa vara corona-försiktiga. Deltavarianten sprider sig oroväckande snabbt. Så vad gör vi på delin? Jo, vi inför covidbevis vid evenemangen! (alltså inte för vanliga besök hos oss eller drink- och ostronaftnar). Vill du delta i någon vinprovning eller annat event, gå in på www.covidbevis.se och ladda ner ditt bevis till din mobil. Sen är det vara att ta fram och visa upp för mig eller Ellen.

Varför covidbevis, undrar du kanske? Vi bedömer att evenemangen innebär att samma människor samlas under en längre tid på samma plats – alltså i ett rum i delin.

Ses!
 

26 augusti 2021


Skriv kommentar

Mycket klokt!

Postat av Ilse den 26 oktober 2021

Du är så klok och ansvarsfull.

Postat av Gunny Jörl den 26 oktober 2021

Låter bra

Postat av Yvonne Berglund den 26 augusti 2021

Jättebra! Känns tryggt.

Postat av den 26 augusti 2021

Delin stänger 10 juli till och med 28 juli

Eftersom regnperioden verkar ha startat är det läge för oss i delin att börja vår semester. Denna vecka har vi öppet onsdag, torsdag och fredag. Från och med lördag stänger vi i två veckor.

Hustrun berättar att när ridklubbens hästar skickas ut på sommarbete, då vidtar storstädning av stallet och ridhuset. Allt ska ut, sen ska det sopas, spolas och rensas. När hästarna välkomnas tillbaka efter semestern är det till ett rent och snyggt stall och nyharvade ridbanor både ute och inne.

Detsamma gäller Rönninge Deli. Även om det är stängt för gäster på lördag, börjar vi anställda inte vår ledighet förrän på söndag. Lördag är det storstädning. Allt ska ut, sen ska vi sopa, spola och rensa.

Ni är välkomna tillbaka den 29 juli, då till en ren och snygg butik/restaurang med nyskurade golv både ute och inne.

Men till dess är det några dagar kvar.

Ses i veckan!
 

7 juli 2021


Skriv kommentar

Trevlig semester och välbehövlig vila!

Postat av LW den 7 juli 2021

Öppet onsdag och torsdag

Från och med fredag tar Ellen och jag samt vår personal ledigt från Rönninge Deli. I stället för delikatesser från Medelhavet tänker vi ägna åt oss sill, färskpotatis och jordgubbar.

Det innebär att denna vecka har vi öppet som vanligt onsdag och torsdag, och sen öppnar vi igen onsdag den 30 juni.

På förekommen anledning tänkte jag berätta lite om hur vi tänker kring bokningar och terrassen:

Som jag tidigare meddelat tar vi endast emot bokningar inne i restaurangen. På terrassen är det drop in: Finns det lediga platser, är det bara att sätta sig (fast glöm inte restriktionerna).

Om du har bokat bord inne och hellre vill sitta ute och det finns plats, går det bra att byta. Men då måste du släppa din bokning så att andra kan ta inneplatserna. En del vill ha kvar sin bokning, sätta sig i solen och kunna gå in om det börjar regna. Men funkar inte för oss. Då har ju ett sällskap tagit dubbla antalet platser.

Låter det krångligt? Inte då. Det är bara att låtsas att du är jag för en stund, så kommer delins bokningspolicy att framstå som glasklar. Jag lovar.

Välkommen in! Eller ut!
 

22 juni 2021


Skriv kommentar

Perfekt!

Postat av LW den 22 juni 2021

Låter alldeles utmärkt

Postat av den 22 juni 2021

Drinkafton i delin på lördag

Vi har snackat om det i åratal, Ellen och jag, och nu på lördag händer det: Vi ordnar drinkafton i delin. Det blir allt från daiquiri till whiskey sour. Håll i hatten och låt isbitarna klirra i glasen.

Daiquiri är en drink som för tankarna till Hemingway, även om det för mig personligen är högst oklart hur de båda hänger ihop. Men det är något med att förföra damer – tror jag. Eller om det bara är det att drinken innehåller rom, en spritdryck som förknippas med Cuba och därmed till den legendariske författaren eftersom han bodde där i tjugo år.

Vare hur det vill med det – på lördag kommer Kim till delin för att härja runt bland en försvarlig mängd flaskor, varav en del innehåller sprit och en del olika juicer. Frukt, bär, is, socker och läsk finns också på inköpslistan. Och basilika. Och äggvita! Glöm inte den.

Listan på vilka drinkar Kim kan blanda till på beställning är lång, och för att vara tydlig – det kommer också att finnas alkoholfria alternativ.

Det hela tar sin början kl 15 på lördag och avslutas inte förrän 21.

Obs att detta är första eventet sedan pandemin började, det känns stort. I augusti återkommer vi med fler extraordinära händelser, varav jag redan nu kan lova att en del blir helt nya.

Ses!
 

8 juni 2021


Skriv kommentar


Öppettider

Onsdag - Lördag 

15.00 - 21.00


Efter kl 18 hinner vi tyvärr inte sälja enskilda varor över disk. Då ägnar vi oss helt åt servering och take away-måltider.

Kontakt och bokning

Telefon: 08 532 522 68

om vi inte svarar maila gärna

Email: 
ellen@delibutik.se

steve@delibutik.se

 

Adress:
Rönninge Torg 20
144 61 RÖNNINGE

Hitta hit