Berget och stranden

Mitt i alltihop pajade espressomaskinen. Men det är lugnt – nu har jag köpt en ny av ett företag med rätt logga, rätt namn och rätt adress. Trodde jag.

Lugn, bara lugn. Det är verkligen inget fel på vare sig maskinen eller företaget som sålde den. Det var vår bagare Sanna som rekommenderade mig att gå till Monteriva i Hammarby Sjöstad. Där finns ett stort urval av blänkande espressomaskiner samt en man som heter Ali som genom åren har gett henne vederhäftiga råd.

Efter att själv ha talat med Ali tog jag med mig hustrun som moraliskt stöd och så bar det av till Hammarby sjöstad för att hämta maskinen. På en bakgata såg vi skylten, med en röd rektangel som vagt påminde om delins logga. Det verkade ju bra.

Väl inne i Monterivas lokaler fanns ingen Ali, men väl en lång svensk i nedre medelåldern. Kostymbyxorna nådde inte riktigt upp över den begynnande magen och i den vita skjortan glipade varenda knapp. Så skulle ingen italienare visa sig på jobbet, tänkte vi.

Men kromet blänkte och trots att glipmannen försökte få mig att satsa på en större och dyrare espressomaskin än Ali rekommenderat, bland annat efter att hört vilket kaffe vi använder och hur många gäster vi har, stod jag fast vid mitt beslut. Glipmannen var snäll och bar ut maskinen till bilen.

Hemma på kvällen kom den italienska svärsonen på besök och jag berättade om dagens inköp.

”Monteriva”, fnös svärsonen. ”Inte särskilt italienskt”.

Hur så? Då berättade svärsonen att företaget hade startats av en helt vanlig svensk med efternamnet Bergstrand. Berg = monte, strand = riva enligt Norstedts lilla italienska ordbok. Det var där han hade hittat namnet. Hur svärsonen kände till detta förtäljer inte historien.

Först kände jag mig lurad. Hade jag gått på en fint? Sen tänkte jag på att espressomaskinen nog ändå var italiensk, dessutom fungerar den utmärkt. Därefter kom jag att tänka på att även min logga är utformad i syfte att föra mina kunders tankar till Italien. Eller Frankrike.

Vem som ritat min logga? Den italienske svärsonen, så klart. Han är grafisk designer.
 

26 oktober 2021

Skriv kommentar

Lw, kreativt, ngt att tänka på :)

Postat av Steve den 28 oktober 2021

Du kanske skulle kalla dig Steve Ruscello di Minerale. Kunde vara fint.

Postat av LW den 26 oktober 2021
Är du allergiskt? Fråga oss om vad maten innehåller!

Öppettider

PÅSKSTÄNGT:  5 - 9 April

Övriga dagar öppet:

Ons-To            16:00 - 22:00

 

Fre-Lö             15:00 - 23:00

 

Söndagar        12:00 - 19:00

 

Efter kl 18 hinner vi tyvärr inte sälja enskilda varor över disk.

Då ägnar vi oss helt åt servering och take away-måltider.

Kontakt och bokning

Telefon: 08 532 522 68

om vi inte svarar maila gärna

Email: 

info@delibutik.se

Adress:
Rönninge Torg 20
144 61 RÖNNINGE

Hitta hit