Frågor och svar om musiken i butiken

Det händer rätt ofta att kunder kommer in i delin och tycker att musiken är bra. De frågar mig vad det är för musik, hur jag får tag i den och varför jag spelar just den. Som om det fanns en baktanke.

Det finns det inte. Kanske har till och med hustrun trott det, för häromdagen läste hon i DI om att handeln använder musik för att få folk att köpa mer. Lite försiktigt hörde hon sig för om jag tänkte i de banorna. 

Svaret är: Absolut inte. Jag tänker inte alls kring musiken, utan spelar bara sånt jag själv gillar och som skapar allmän trivsel. Det bästa med att ha en egen butik är att man får spela vilken musik man vill. 

Min bästa inspirationskälla är Sveriges Radios P2 och P3. Särskilt P3 spelar ofta modern, nyproducerad musik som jag gillar. Jag sätter på P3 i bilen och när jag hör jag en bra låt tittar jag på klockan. Senare går jag in på P3:s låtlista, letar reda på det klockslag då den spelades och lyssnar en gång till. Är låten fortfarande bra lägger jag in den på någon av mina spellistor på Spotify, vilket jag enkelt kan göra direkt från SR:s webb. Jag behöver aldrig hålla reda på artist eller titel. Då och då händer det att jag har valt en låt som senare blir en hit.

Jag har flera spellistor. En kallar jag ”Otroligt bra” och innehåller artister som Røyksop, franska Air, Beachhouse, och mycket annat. Det är lugn musik som inte är så main stream.

På fredagar är det däremot ”Fredagslistan disco” som gäller, Abba, Ted Gärdestad, Earth Wind & Fire, Bruce Springsteen – till exempel. Då tar gästerna gärna några discomoves och trallar framför disken. Männen vill säga. Tjejerna nöjer sig med att nicka bifall.

Och så har jag en speciell favorit: Ludovico Einaudi, pianist och kompositör från Turin. Det är ny, klassisk musik som ger lugn stämning. Att lyssna på honom är som att förflyttas till en stjärnklar kväll vid havet. Honom spelar jag när jag är på väg att stänga delin. Då får de sista gästerna något matt över ögonen och börjar längta hem.

Så i den mån jag använder musik så är det snarast raka motsatsen till att få kunderna att köpa mer.

Och en sak till: Jag spelar aldrig högt. Volymen ska vara lite högre än bakgrundsmusik, men den får inte ta övertaget.
 

11 december 2014

Skriv kommentar

P2 är bra...

Postat av Mats den 11 december 2014

Bra tips, om att man från SR:s webb kan lägga in låtar på sina spellistor i Spotify. Hade jag ingen aning om.

Postat av Lars den 11 december 2014

Tider 

Misommarafton och dagen STÄNGT
Onsdag 4 juli - STÄNGT

onsdag 

16.00 - senast 21.00

torsdag

16.00- senast 21.00

fredag 

14.00- senast 21.00

Lördag 

13.00-18.00

LördagsAperitivo 
15.00-17.30

 


Söndag                         stängt
Måndag                        stängt
Tisdag                           stängt

Kontakt

 

Telefon: 08 532 522 68

maila gärna om vi inte svarar!!!

Email: 
steve@delibutik.se 

ingrid@delibutik.se

Adress:
Rönninge Torg 20
144 61 RÖNNINGE

Hitta hit  

 Instagram


Delibutiken på Facebook