Pengar att placera? Investera i gruyère!

Vet inte hur mycket ni hänger med i det internationella valutaspelet. Men jag kan berätta: Schweiz har övergett sitt valutakursgolv. Tyvärr kommer det att drabba dig som älskar gruyère.

En gång i tiden var hustrun reporter på en finansiell nyhetsbyrå. Hon bevakade finans- och penningpolitik och visste vad som rörde sig på ränte- och valutamarknaderna. På kvällarna strödde hon obegripligheter omkring sig av typen: ”Nu är schweizerfrancen safe haven igen”. Eller: ”Inköpscheferna i Chicago har gått under 50”.

Med tanke på att det är jag som har gått Handels och inte hustrun, kanske jag borde ha fattat något. Men det gjorde jag inte. Förrän i torsdags.

Då kom min hovleverantör till delin med ett uttalande i klass med hustruns: ”Schweiz har övergett sitt valutakursgolv”. Ingen av oss fattade innebörden, men en googling till Affärsvärlden gav allt svar vi behövde: Schweizerfrancen tokrusar.

Hur påverkar det dig? Du har redan gissat. Vår fina gruyère vieux chaudron är tillverkad i Schweiz. Så nu stiger priset på den, och ett antal andra ostar i disken. Har inte räknat ut hur mycket än, men det kommer.

Vad mer för glada nyheter kan jag förmedla? Jo, nu ligger programmet för Provence-resan klart här intill under fliken ”Resor”. Vi åker den 24 april. Häng med!

Och så kommer ett tips från hustrun, denna gång både konkret och begripligt: När du har en bit kvar av levainbrödet du köper av mig: Skär det i tunna skivor och låt torka. Ta sen fram den brödkavel av marmor som du (liksom vi) köpte på förra resan, den som bland annat gick till Carrara i Toscana, och söndersmula brödet så fint som möjligt. Använd smulorna till panering och för att strö över gratänger.

Låter enkelt, men är både svårt och besvärligt. Smulorna sprätter på golvet så att inte ens Öhman orkar slicka upp alla. Men jag försäkrar: smakmässigt förhöjer detta hemgjorda ströbröd vilken anrättning som helst. Wasabröd, släng dig i väggen.
 

6 mars 2015

Skriv kommentar

Eller stoppa i plastpåse innan

kavling.

Postat av M. Essingen den 6 mars 2015

Det går bra att köra det torkade levainbrödet i mixern också.

Postat av K. Avel den 6 mars 2015

Öppettider

Onsdag, torsdag och fredag

16.00 - senast 21.00
köket stänger 20.30

lördag 23 mar
15.00 - 17.00
aperitivo 15.00 - 17.00

Skaldjurafton 18.00 - 21.00

Söndag                         stängt
Måndag                        stängt
Tisdag                           stängt

Kontakt och bokning

Telefon: 08 532 522 68

maila gärna om vi inte svarar!!!

Email: 
steve@delibutik.se 

ingrid@delibutik.se

Adress:
Rönninge Torg 20
144 61 RÖNNINGE

Hitta hit  

 

  Instagram


Delibutiken på Facebook