Raclette är mysrätten nummer ett

Minns ni sommaren 2018? Rekordvärme. Hela Europa stekhett. Hustrun och jag reste till Lyon i värsta värmen och vad åt vi där - om inte raclette. En rätt som jag trodde enbart avnjöts kyliga vinterkvällar. Så är inte fallet.

Raclette är ost som man smälter över en värmekälla vid bordet. Den heta massan skrapar man ner på sin tallrik, där kokt potatis, chark och små söta cornichoner väntar på sällskap. Förr i världen värmdes raclettejärnet säkert över öppen eld, i dag är det el som gäller.

Trots att vi nästan fick värmeslag där i Lyon 2018, lyssnade hustrun och jag på expertisen som tipsade om en restaurang en bit upp i bergen ovanför staden. Där specialiserar man sig på raclette, och bedyrar att detta inte är någon vinterrätt. Vi hittade dit, visades till rangliga bord och skakiga stolar inte alls långt från järnvägsspåren (märkte du tåget? frågade hustrun när det åter gick att samtala) och beställde. Och det smakade fantastiskt gott. Den feta osten, den salta charken och den sötsyrliga cornichonen. Visst svettades vi, men det vita vinet var svalt, liksom ölen. Det här måste vi ta till delin! sa vi.

Och redan nu, när det inte ens har gått fyra år, är vi där. Moderna raclettejärn har införskaffats och tillbehören finns oftast på plats. Den trånga sektorn utgörs av osten – du som vill prova denna mysrätt i delin måste alltså säga till i förväg. Till skillnad från andra osträtter blandar man inte överblivna ostskalkar – det ska vara särskild racletteost. Den måste jag ta hem.

En annan trång sektor är elen. Raclettejärnen drar mycket, så jag behöver veta hur många som vill ha avnjuta just denna rätt en kväll för att kunna fördela sällskapen så att vart och ett får sitt eget eluttag. Annars säger det plopp och allt blir mörker.

I övrigt kan jag skryta med att blivit nominerad till ett pris, Scandinavian Business Awards. Vet inte vad det är, eller vem som har nominerat mig (eller om det är delin, lite oklart) eller varför. S:et i slutet av Awards antyder att pristagarna är flera, kanske många. Jag lovar att hålla er underrättade om fortsättningen.

Ses!
 

5 april 2022

Skriv kommentar
Är du allergiskt? Fråga oss om vad maten innehåller!

Öppettider

PÅSKSTÄNGT:  5 - 9 April

Övriga dagar öppet:

Ons-To            16:00 - 22:00

 

Fre-Lö             15:00 - 23:00

 

Söndagar        12:00 - 19:00

 

Efter kl 18 hinner vi tyvärr inte sälja enskilda varor över disk.

Då ägnar vi oss helt åt servering och take away-måltider.

Kontakt och bokning

Telefon: 08 532 522 68

om vi inte svarar maila gärna

Email: 

info@delibutik.se

Adress:
Rönninge Torg 20
144 61 RÖNNINGE

Hitta hit