Sanningen om irish coffee

Brrr. 14 grader kallt på morgonen, 12 på kvällen. Jag fryser, trots långkisar. Dörren till butiken måste hållas stängd, även om det är ovälkomnande. Tack och lov att det finns bot.

Hemma består boten av några rejäla vedklabbar i braskaminen och kakelugnen. Här i butiken är det andra grejer som gäller. Jag har blivit en hejare på att göra irish coffee.

Det märkliga med denna drink är att den alltid ger upphov till diskussioner. Så fort den kommer på bordet och den som har beställt har slickat bort gräddmustaschen börjar det. ”Beställ aldrig irish coffee på Irland, eftersom ingen där känner till det”, kan det låta. Förmodligen ligger det något i det, eftersom jag har hört även irländare säga det. 

Icke desto mindre har jag nu inhämtat från internet att drinken faktiskt har sitt ursprung på Shannons flygplats, Irland, där flygplan mellanlandade på sin väg från USA till Europa. En gång, en osedvanlig kall vinterkväll på 40-talet, kom ett gäng amerikaner in, stelfrusna. Hade resenärerna varit irländare hade barägaren Sheridan gjort som han brukade: Bryggt te till gästerna och hällt i lokal whiskey. Men de var amerikaner, så han bryggde kaffe i stället. Och hällde i whiskey. ”Är det brasilianskt kaffeP” frågade någo. ”No sir, this is Irish coffee”, blev svaret.

Okej, säger ni. Men sockret och grädden då? Helt rätt. I Foynes uppfanns bara halva drinken (allt enligt internet. Gå inte på mig alltför hårt om källkritiken). En av passagerarna blev förtjust, tog med sig idén hem och började experimentera. Mannen lär ha hetat Jack Koeppler och han ägde ett café som hette Buena Vista i San Francisco. Han experimenterade under flera år med det rätta kaffet, mängden och typen av socker, självklart den ultimata whiskeyn, och så grädden – en ingrediens han ansåg behövdes. Tyvärr hade den en tendens att sjunka till botten. Efter tips från San Franciscos borgmästare, tillika ägare till ett stort mejeri, började Koeppler använda inte helt färsk grädde (den skulle åldras fyra dagar) och därefter vispa den fluffig men ändå rinnande.

Så nu vet ni. Receptet får ni googla själva, eller komma in och smaka hos mig.

Välkommen in!


 

21 januari 2016

Skriv kommentar

Den allra godaste i Dublin på Jameson

Postat av Marga den 21 januari 2016

Vi föredrar en Café tant Maria (tia Maria) byter ut Whisky'n med det, trots att gubben i huser är Skotte

Postat av Kikkan den 21 januari 2016

Jo, även jag har varit där, vi hade kul

Postat av Steve den 21 januari 2016

Steve

Jag har tillsammans med Lasse Karlberg tillbringat en kväll på Buena Vista. Gissa vad vi drack! Tror att du gör minst lika goda. Provas vid nästa besök.

Postat av Alf Gustav den 21 januari 2016

Kul,Irish Coffee kan vara ohyggligt bra mot många köldrelaterade krämpor!

Postat av Mats den 21 januari 2016

Öppettider


Semesterstängt
Lördag 18 juli  - 
04 augusti

Onsdag och torsdag 

16.00 - 21.00

Efter kl 18 hinner vi tyvärr inte sälja enskilda varor över disk. Då ägnar vi oss helt åt servering och take away-måltider.
 

fredag

15.00 -  21.00

Efter kl 18 hinner vi tyvärr inte sälja enskilda varor över disk. Då ägnar vi oss helt åt servering och take away-måltider.
 

lördag 

15.00 - 20.00

Söndag                        stängt
Måndag                        stängt
Tisdag                          stängt

Kontakt och bokning

Telefon: 08 532 522 68

om vi inte svarar maila gärna

Email: 
ellen@delibutik.se

steve@delibutik.se

 

Adress:
Rönninge Torg 20
144 61 RÖNNINGE

Hitta hit  

 

 


  


Delibutiken på Facebook