BASKIEN oktober 2017


Spaniens mest mondäna konst och kulturlandskap har vuxit upp längs den gröna Atlantkusten - i Bilbao och San Sebastian, med juvelen Guggenheim. Baskisk gastronomi är Europas mest uppmärksammade kök just nu med såväl stjärnor i Guide Michelin som framstående husmanskost.


Välkommen på en mat och kulturupplevelse i Baskien! Vackert belägna San Sebastian vid snäckbukten, havets Getaría och konstens Bilbao bjuder in till såväl traditions- och smakrik matlagning på charmfulla lokala restauranger som läckerbitarna ”pintxos” och havets frukter. Vi testar det vita och mycket regionstypiska Txakolivinet.


Mångfacetterade Spaniens gröna Atlantkust bjuder på en gammal industristad som putsats upp allsedan 1990-talets kultur och arkitektursatsningar. Under vår vistelse i San Sebastian väntar stadspromenader, pintxosmåltider och besök hos ett gastonomiskt sällskap samt provning på delikatessbutik. Bilbao lyfts till en högre kultursfär, inte minst tack vare Frank Gehrys magnifika skapelse Guggenheimmuséet och vi njuter av stadens jugendarkitektur under en stadspromenad. Under kustresan besöker vi en högkvalitativ konservtillverkare som ståtar med fisk av högkvalitet samt äter vid havet. Som vanligt är vårt kunniga resevärdpar Steve Malmström och Ingrid Kindahl från Rönninge Deli.

Vår ciceron på plats är svensknorske journalisten Jakob Wilhelm Aarsheim som spenderar större delen av året i Baskien sedan över tio år. Bekvämt boende på bra mellanklasshotell i Bilbao och San Sebastian.

PRELIMINÄRT DAGSPROGRAM

Dag 1. Bilbao - Pintxoskurs


Flyg från Sverige via Amsterdam till Bilbaos flygplats, som är ett verk av den världsberömde
spanske arkitekten Santiago Calatrava. Avresehallen ser ut som en stor vit fågel färdig att flyga
medan ankomsthallen ligger i och under markplan. Här möts vi av vår ciceron Jakob Wilhelm
Aarsheim för vidare färd med buss mot Bilbao. Här väntar en natt på fyrstjärniga hotell Mercure
Jardines de Albia med gångavstånd till Guggenheimmuseet med mera.

Miljonstaden Bilbao är Baskiens största stad och grundades officiellt år 1300, även om här bodde
människor långt tidigare. Redan de gamla romarna kände till områdets mineraltillgångar, som
även idag ligger till grund för dess välstånd och industri. Bilbaos naturhamn har varit viktig för
handeln sedan medeltiden. Under Francotiden var staden en grå, murrig industristad – något som
Bilbao nu, likt en fågel Fenix, uppstigit ur askan från.

När vi installerat oss är det dags för en promenad till en av Bilbaos kända Txokos för att inleda
vistelsen med en givande pintxosmatlagningskurs, där vi sedan avnjuter det vi har lagat till som
middag.


Dag 2. Bilbao – smakrika San Sebastians delikatesser


Idag finns två val inför förmiddagen i Bilbao. För de som önskar se Guggenheim-museet på egen
hand så bör man ta sig direkt dit då det öppnar kl 10.00. De andra följer med Jakob på en trevlig
stadspromenad genom centrala Bilbao med tid för egna upptäckter innan vi möts upp igen på ett
trevligt kafé där lunch avnjuts. Sedan väntar avfärd mot San Sebastian med dess ljuvligt snäckskalsformade
bukt La Concha. Vi ser det mycket fotograferade panoramat under ett kort stopp uppe på Monte Igueldo innan vi checkar in för två nätter på mellanklasshotell Silken Amara Plaza i San Sebastian.

På kvällen skall vi promenera till fots för att se gamla stan, katedralen i de romantiska stadsdelarna med pampiga byggnader. Under vår väg tittar vi in på ett pintxosställe för att göra som baskerna själva, ta ett par pintxos vid bardisken i farten. Vidarepromenad över
bron till den nya hippa stadsdelen Gros och en välrenommerad delikatessbutik för en provsmakning av deras godsaker tillsammans med provning av folkdrycken cider och traktens viner - jamon de bellota och lomo, gåslever, två olika sorters prisbelönta ostar DO.


Dag 3. Hondarribia med Guide Michelin-lunch


Efter en lat morgon är det dags att uppleva en av de stjärnprydda krogarna som gjort Baskien till
det stjärnkrogtätaste området i världen vid sidan av Japan. Flod möter hav i kuststaden
Hondarribia, vars anor stammar från medeltiden och vars vilda kuster var piratnästen. Den är
belägen inne i Bidassoaflodens delta, vars flöde även utgör gränsen till Frankrike. Hondarribias
gamla stadskärna har en färgglad hamn med fiskebåtar och typisk baskisk arkitektur. Vi gör en
trevlig stadspromenad samt tar lunch på restaurant Alameda med en stjärna i Guide Michelin.
Retur till San Sebastian med lite tid på egen hand innan vi åter smörjer kråsen på ett av San
Sebastians omtalade gastronomiska sällskap. Här står råvarorna i fokus medan lokalen är lite mer
nedtonad. De små läckra munsbitarna pintxos erbjuder stor variation men ofta spelar havets
frukter, landets lufttorkade skinka och säsongens grönsaker huvudrollerna. Vi återvänder till
hotellet.


Dag 4. Den vilda västkustens byar - hemresa


Med bagaget packat i bussen ger vi oss ut mot den baskiska kusten, vild, grön och vacker. De
skräckinjagande vågorna i Biskayabukten har satt mången sjömans liv på spel genom historien
och kustens städer har fostrat sin beskärda del upptäckare, pirater och fiskare. Kusten
karaktäriseras av klippor som störtat i bråddjupet, piratvänliga grottor och klippformationer
skapade av erosionens krafter. Men vi befinner oss även i hjärtat av vindistriktet Getariako
Txakolina vars vita, karaktärsstarka vin har ursprungs-klassificerats. Vi inleder på en bodega för
att se omgivningarna samt prova Txakoli, ett
lätt spritsigt vitt vin som inte krusar någon - ett
vin att förstå regionens kultur i och ett vin att
dricka till pintxos. Kuststaden Getaria har anor
från romartiden och blomstrade under
medeltiden. Här föddes kapten Juan Sebastian
Elcano, den förste mannen som seglade runt
jorden med fartyget Nao Victoria, vilket var
det enda fartyg ur Magellans expedition som kom hem igen. Här föddes även den spanske
modekungen Cristóbal Balenciaga. När vi har tagit en promenad genom stadens centrum, ser
den unika kyrkan inbyggd i stadens ringmur och avrundar med en trevlig lunch bestående av
havets läckerheter. Vi besöker även en välrenommerad fiskefabrik som tillverkar högkvalitativa
konserver med enbart vårfångsten av den allra färskaste ansjovis samt makrill. Därefter styr vi
bussen mot flygplatsen för hemresan till Stockholm via Amsterdam. 

RESFAKTA

Resan är speciellt framtagen för Rönninge Deli och stäcker sig över 4 dagar * 20 – 23 oktober.

Pris per person i dubbelrum: 15.990:- Tillägg för enkelrum: 2.490:-

I priset ingår flyg Stockholm – Bilbao, via Amsterdam t/r, flygavgifter, alla transporter beskrivna i program, tre nätter på bättre mellanklasshotell, del i dubbelrum, tre frukostbufféer, två luncher med viss mängd måltidsdryck, en stjärnkrogsmiddag med måltidsdryck, en delikatessnackslunch, en matlagningskursmiddag, en middag med viss mängd måltidsdryck, en vinprovning, svensktalande ciceron, skatt.

Priset är baserat på de flygavgifter och skatter som gällde februari 2017. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. Ditt namn i resedokumenten skall stavas enligt det pass du använder för resan, för att undvika kostnader för namnändring i biljett. För resans pris och genomförande erfordras 18 deltagare. Resevillkor enligt FAVORITRESORs hemsida www.favoritresor.se

Boka resan

FAVORIT Kultur och Temaresor AB, Hornsbruksgatan 19, 117 34 Stockholm är arrangör.

För information och bokning kontakta Favorit Kultur och Temaresor AB på 08-660 18 00, info@favoritresor.se, www.favoritresor.se
 

Är du allergiskt? Fråga oss om vad maten innehåller!

Öppettider

PÅSKSTÄNGT:  5 - 9 April

Övriga dagar öppet:

Ons-To            16:00 - 22:00

 

Fre-Lö             15:00 - 23:00

 

Söndagar        12:00 - 19:00

 

Efter kl 18 hinner vi tyvärr inte sälja enskilda varor över disk.

Då ägnar vi oss helt åt servering och take away-måltider.

Kontakt och bokning

Telefon: 08 532 522 68

om vi inte svarar maila gärna

Email: 

info@delibutik.se

Adress:
Rönninge Torg 20
144 61 RÖNNINGE

Hitta hit